Zeka Testleri
1-STANFORD – BINET ZEKA TESTİ:
Bireysel zeka testidir. Çıkış noktası; Fransa da özel eğitime ihtiyaç duyan çocukları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. İlk kes 1905 de AlfredBinetkullanmıştır.
Bu test çocuğun tavan – taban yaş dilimleri arasındaki soruları ne kadar cevaplayabildiğiyle ilgilenir.
2-CATTEL 2A – 2B ZEKA TESTİ
Genel yetenek faktörüne göre oluşturulmuştur. Soruların çoğu öğrenme düzeyini ölçüyor. Çocuk neyi, ne kadar anlayabiliyor diye anlamak içinde uygulanabilir.
3-RAVEN AŞAMALI MATRİSLER TESTİ
Kültürden arınmış testler içerisinde değerlendirilir. Grupla da bireysel de uygulanabilir. Parça bütün ilişkisini değerlendiririz. Benzerlikten yararlanılır ve bu testte örüntü tamamlama yapılır.
4-KENT E.G.Y. TESTİ:
Bilgiye ve dile dayanan bir testtir. 6 – 14 yaş arasındaki bireylerin zekasını incelemeye yarar. Asıl amacı patolojiyi saptamaktır.
5-WISC-R TESTİ:
Weshsler çocuklar için zeka ölçeği, araştırmalarda ve zeka ölçümlerinde en sık kullanılan araçlardan biridir. Alt testlerinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması, yorum ve puanlama esaslarının belirginliği, psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu bu ölçeğin tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır.
- WISC – R sözel ve performans diye 2 ye ayrılır.
- 3 alanda puan verilir.
- Sözel IQ
- Performans IQ
- Toplam IQ
6-KOHS KÜPLERİ ZEKA ÖLÇEĞİ
Çocuk,kendisine verilen süre içerisinde gösterilen karttaki deseni küplerle yapmaya çalışır. Çocuğun çizdiği desenler belli yaş gruplarına göre belli puanlar şeklinde tespit edilir
- Bireysel olarak uygulanır.
- Bu test 17 kart ve desenli küplerden oluşur.
- Süreye dayalı bir Zeka testidir.
- 10 yaş üzerindeki çocuklara uygulanır.
7-BINET TERMAN ZEKA TESTİ: